Până la începutul lunii februarie circa 70.000 de societăţi îşi achiziţionaseră certificatul digital, ceea ce înseamnă un număr destul de mic, ţinând cont că numărul contribuabililor obligaţi să-şi procure certificatul digital este de circa 450.000. Drept urmare, autorităţile au luat decizia ca până la 1 iulie declaraţiile către ANAF să poată fii depuse în paralel, atât electronic cât şi la ghişeu. Se estimează că în intervalul de timp rămas, vânzarea acestor certificate digitale o să explodeze. Este clar că acest proces de tehnologizare a avut un debut ezitant, dar în mod cert prevederile legale care vor face obligatoriu certificatul digital vor avea efectul scontat.
Mai mult, conform ministrului finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu se pare că preţul certificatului digital va scădea în următorii ani până la 30 de euro, având în vedere cererea care va creşte exponenţial.
Certificatul digital este practic un act de identitate online prin care este emisă o semnătură electronică legală ce garantează identificarea posesorului în mediul electronic. Prin el pot fi autentificate atât persoane cât şi instrumente cum sunt unele maşini ori aplicaţii. De asemenea un certificat digital poate fi folosit pentru criptarea mesajelor cu caracter confidenţial şi pentru a testa veridicitatea semnăturii electronice, dar şi a altor tipuri de documente, fişiere ori componente de soft.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen