Depunerea declaratiilor fiscale online este o practica din ce in ce mai raspandita printre contribuabilii romani. La nivel oficial, se asteapta ca numarul depunerilor de declaratii online sa creasca considerabil in urmatoarea perioada de timp. Depunerea declaratiilor online se face in virtutea a doua documente legislative.
Ordinul ANAF cu numarul 2520 din 2010 stabilea obligativitatea depunerii declaratiilor fiscale de catre contribuabilii mari si mijlocii in format electronic.
Al doilea document care reglementeaza depunerea declaratiilor online este Hotararea de Guvern numarul 1397 din 2010, fundamentul legal al declaratiei unice Aceasta mentioneaza faptul ca persoanele fizice si juridice, care au calitatea de angajator, au obligatia depunerilor declaratiilor prevazute in cadrul art. 1 al hotararii respective prin mijloace electronice cu respectarea conditiilor prevazute in anexa 8 prin intermediul portalului e-Romania. Depunerea declaratiei unice este facuta si de catre unele institutii cum sunt: Casa Nationala de Pensii, pentru pensionarii care au un venit de peste 740 de lei, Ministerul Justitiei pentru persoanele care se afla in detentie, ori pentru persoanele care se afla in perioada de amanare sau suspendare a efectuarii pedepsei.
Declaratia unica este depusa si de secretariatul de stat pentru culte, care trebuie sa depuna declaratii online pentru personalul monahal al cultelor legal recunoscute daca nu realizeaza venituri din munca, pensie ori alte surse.
Depunerea declaratiilor online este privita ca o masura menita sa simplifice si sa eficientizeze functionarea administratiei publice.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen