Prin intermediul certificatului digital calificat posesorul se poate identifica in spatiul virtual, fiind permisa identificarea sigura a acestuia pe internet.
Certificatul digital calificat poseda semnatura electronica a autoritatii de certificare, iar certificatul acesteia are la randul sau semnatura unei alte autoritati formandu-se astfel ceea ce se numeste ierarhie sau “lant” de incredere.
Certificatul digital calificat este folosit in temeiul legii 455 din 2001 a semnaturii electronice, fiind necesar sa indeplineasca conditia indicarii anumitor informatii cum ar fi: numele titularului plus alte informatii specifice in masura in care sunt relevante si in functie de scopul cu care a fost eliberat certificatul, faptul ca certificatul s- a eliberat cu titlu de certificat calificat; datele de identificare a furnizorului de servicii de certificare si cetatenia acestuia, in cazul persoanelor fizice, sau nationalitatea acestuia, în cazul persoanelor juridice ; codul personal de identificare al semnatarului, datele de verificare a semnaturii, corespunzatoare cu cele de creare si aflate doar sub controlul semnatarului.
Procesul de achizitionare a certificatelor a fost impulsionat de ordinul ANAF numarul 2520 din luna octombrie a anului trecut.
Conform acestuia, toti contribuabilii mari si mijlocii, definiti dupa prevederile legale in vigoare au obligatia sa isi depuna declaratiile fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, accesand Sistemul Electronic National.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen