Donnerstag, 3. März 2011

Cheia solutionarii disputelor in comertul electronic


Semnatura digitala este perceputa in Romania doar ca o modalitate prin care se vor putea depune mult mai usor declaratiile fiscale catre autoritatile statului. In realitate, semnatura digitala ne poate fi utila in multiple situatii. De exemplu, in urma tranzactiilor pe internet apar unele disfunctioalitati cauzate de factori specifici, care nu pot fi rezolvate in sistemul juridic clasic. Se stie faptul ca tranzactiile pe internet se bazeaza pe transmisia electronica de date. Partile slabe ale acestui tip de tranzactii sunt legate de siguranta sau confidentialitatea datelor transmise. Datele transmise intre parti constituie baza acestui comert dar au si rol de probe in solutionarea unei dispute de acest gen. De aceea autenticitatea acestor date trebuie sa fie garantata, pentru a se elimina riscul de repudiere sau alterare. Protectia este asadar esentiala.Aici intervine rolul semnaturii digitale.
Aceasta permite identificarea autorului si atesta fara dubii adeziunea acestuia la continutul documentului pe care l-a semnat. Semnatura digitala ne poate confirma deasemenea si integritatea documentului generandu-se functia hash asociata mesajului. Actualmente, semnatura digitala este recunoscuta oficial ca proba in justitie.
Pretul procurarii unui certificat calificat ce contine aceasta semnatura este 47 de euro plus tva, iar dupa primul an de contract pretul scade la 30 de euro.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen