Montag, 7. März 2011

Semnatura electronica in Europa viitorului

In data de 18 ianuarie anul curent, Comisia Europeana a lansat o dezbatere cu privire la rolul semnaturii electronice in dezvoltarea societatii. In opinia comisiei, semnatura electronica joaca un rol esential in dezvoltarea societatii digitale, mai cu seama in contextul consolidarii pietei comune.

CE a lansat un chestionar adresat mediului de afaceri, societatii civile, mediului academic sau administrativ financiar, dar si oricarui cetatean European interesat, pentru a testa modul in care publicul larg percepe aceasta inovatie tehnologica in viata de zi cu zi. Chestionarul este complex, cuprinzand atat intrebari de opinie cat si unele mai tehnice. O intrebare se refera spre exemplu la faptul daca ar fi utila alcatuirea unei clasificari a numarului de posesori de semnaturi electronice pentru a stabili diferite niveluri de securitate.
Chestionarul vizeaza si asteptarile publicului privind beneficiile pe care semnatura electronica le-ar putea aduce pe viitor, avandu-se in vedere eficientizarea birocratiei, rezolvarea mai rapida a tranzactiilor sau reducerea fraudei.
Chestionarul poate fii completat pana in data de 15 aprilie la adresa http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=eid4&lang=en
Deocamdata in Romania nu sunt foarte multi posesori de certificate digitale insa numarul lor va creste considerabil, tinand cont de faptul ca pana la 1 iulie anul acesta toti angajatorii vor fi obligati sa isi depuna documentele catre autoritati in format electronic.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen