Mittwoch, 16. März 2011

Uniunea europeana si semnatura electronica

La nivel european exista o preocupare majora cu privire la tehnologizarea serviciilor publice si stimularea tranzactiilor in format electronic.

In acest sens, in anul 2010, Comisia Europeana a emis Agenda Digitala pentru Europa . Agenda Digitală pentru Europa poate fi interpretata ca o sumă de acțiuni orientate spre promovarea unei „piețe unice digitale”. Factorii cheie ai beneficiilor sunt accesul rapid la internet (broadband-comunicații de bandă largă), creșterea gradului de alfabetizare digitala, a incluziunii si interoperabilitatea aplicatiilor. In viitor, semnaturile electronice, identificarea si autentificarea electronica vor avea un rol esential in securizarea comertului electronic.
In data de 12 ianuarie anul curent, Comisia a lansat un chestionar pe tema utilizari noilor dispozitive electronice destinate securizarii datelor transmise online. Chestionarul este format dintr-o gama foarte variata de intrebari si se adreseaza cu precadere mediului de afaceri si celui academic, dar si cetateanului european obisnuit, preocupat de aceste lucruri.
Se va tine seama de referitor la modificarile ce vor fi aduse directivei 93 din 1999 privind semnatura electronica. Acesta este primul document care stabileste conditiile de utilizare a semnaturii electronice si incurajeaza recunoasterea acestui gen de semnatura in intregul spatiu comunitar european.
In Romania, folosirea semnaturii electronice este reglementata de legea 455 din 2001.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen